A pikkelysömör, vagy pszoriázis öröklődő hajlamon alapuló, nem fertőző bőrgyulladás, mely meggyorsult hámsejtszaporodással, elszarusodási zavarral, immunológia rendellenességgel jár. A betegségre való hajlam több génen keresztül öröklődik. Gyakori megbetegedés, Közép-Európában a lakosság 1,5-2 %-a érintett. A pikkelysömör bonyolult immunológiai történések eredménye. A szaruréteg ellen ellenanyagok mutathatók ki a betegek vérében.

Jellemző a betegségre a viaszfehér, alvadt gyertyacseppre emlékeztető vaskos pikkelyes felrakódásokkal borított gyulladt bőr. Leggyakoribb klinikai formája a könyökök, térdek feszítő részei felett, a hajas fejbőrön és a keresztcsont felett okoz tünetet, de létrejöhet bőrelváltozás a nagyhajlatokban is, ilyenkor a hámlás minimális mértékű. Körömtünetekkel, ízületi panaszokkal játhat. A pikkelysömör speciális formája a csak tenyerekre, talpakra lokalizálódó, mélyen ülő, csoportosan elhelyezkedő hólyagcsák képében jelentkezik.

Kiváltó tényezők

A psoriasist a veleszületett hajlam mellett különböző külső és belső tényezők provokálják:

Kezelés

A pikkelysömör terápiáját meghatározza a lokalizáció, a súlyosság foka és a kiterjedés. A pikkelysömör terápiája is mindig egyénre szabott. A beteget szóródásos tünetek esetén ki kell vizsgálni, a provokáló tényezőket ki kell iktatni. Amennyiben a testfelület kevesebb, mint 5 százaléka érintett, vagy a pszoriázis súlyossági index 10 alatti, a helyi kezelés jön szóba.

Kiterjedt bőrtünetek esetén szisztémás kezeléseket alkalmazunk.

Dr. Odler Anna