A nemi érintkezéssel közvetített fertőzések kialakulásában, a kórokozó egyik szervezetből a másik szervezetbe jutásához szoros testi kapcsolat létrejötte szükséges, a kórokozók többsége ugyanis a levegőn hamar elpusztul. Sajnos a fertőzések zöme nem okoz azonnal tünetet, így a beteg nem is tud fertőzöttségéről, azonban a betegséget akaratlanul is tovább terjeszti.

A fertőzések jelentősége abban áll, hogy a megfertőzött egyénnél maradandó egészségkárosodást, meddőséget, vetélést, a magzatnál fejlődési rendellenességet, szülés körüli komplikációt okozhatnak.

A fertőzési lánc megszakítása, és a megfertőzött egyén kezelése tehát mind járványügyi, mind népegészségügyi szempontból fontos. A klasszikus nemi betegségek kezelése, gondozása Népegészségügyi Minisztériumi rendelet alapján törvényileg meghatározott, a Bőr és Nemibeteg Gondozók feladata.

A tripper az egyik legrégebbi, a férfiaknál gennyes húgycsőfolyást, vizeléskor csípő érzést, nőknél gyakran panaszt nem okozó betegség. Megbetegedhetnek egyéb nyálkahártyák is. Kezeletlen esetben számos szövődményt, meddőséget, méhen kívüli terhességet okozhat

Az ekcéma gyógyulásának alapja a kiváltó tényezők megismerése és annak kerülése. Mindenképpen kerülni kell a kiváltó allergént, irritáló anyagokat. El kell hagyni az illatanyagot, vagy tartósítószert tartalmazó kozmetikumokat, tisztítószereket, helyettük ápoló hatású mosdókrémet, vagy hipoallergén tusfürdőt kell a bőr tisztításához használni.

Atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma veleszületett hajlam alapján kialakult bőrgyulladás, gyakran társul szénanáthával, allergiás kötőhártya gyulladással, asztmával, csalánkiütéssel. Az európai lakosság 2 %-a érintett

A betegséget genetikai adottságok: száraz bőr, immunreguláció zavara, valamint külső környezeti tényezők: pszichés stressz, irritáció, műszálas ruha, poros piszkos munka, izzadás, extrém hideg, fülledt meleg, allergének váltják ki.

A betegségre legjellemzőbb tünet a bőrszárazság, a csökkent faggyúmirigy működés következménye. A legmarkánsabb szubjektív tünet a viszketés is részben a bőrszárazsággal, részben a verejtékezés okozta irritációval függ össze.

Kifejezett szezonalitással rendelkezik, ősszel és télen rosszabbodás, nyáron pedig javulás várható. A betegség bőrtünete az életkor előrehaladásával csökken. 40 éves korra az esetek döntő többségében tüneteket csak akkor okoz, ha allergiás érzékenység alakul ki.

Megelőzés

Az atopiás betegek kezelésében legfontosabb a prevenció:

Dr. Odler Anna