Az akne a serdülő korban kezdődő, elsősorban az arc és a mellkas felső részének faggyúmirigy-szőrtüsző egységére lokalizálódó bőrgyulladás.

Kialakulásának okai

A gyulladást a fokozott faggyútermelés, valamint a szőrtüszők kivezetőcsövének elzáródása, elszarusodási zavara következtében pangó mirigyváladék és az abban felszaporodó baktériumok indítják el. A bőr normál flórájához tartozó egyik baktérium (Proprionibaktérium aknes) a faggyút elbontja, így irritáló hatású zsírsav keletkezik, mely a gyulladás kiváltásáért felelős. Ezt a gyulladást fokozza a „pattanások nyomkodása”, ugyanis, ha a faggyúmirigy fala ilyenkor megreped a gennygyülem nagy mennyiségben az irhába fröccsenve még kifejezettebben, még nehezebben, többnyire pigmentáltan gyógyuló elváltozást okoz.

Nemi különbségek

Az akne bőrtünete serdülő korban veszi kezdetét. Lányokon általában 14-17, fiúkon 16-19 éves korban a legkifejezetteb, később a tünetek általában enyhébbek, megszűnnek. Különböző stresszes helyzetekben, nőknél a menstruáció előtti napokban gyakran súlyosbodik.

A legtöbb faggyúmirigyet tartalmazó testrészeken, tehát a homlokon, arc középső részén, áll bőrén, valamint a mellkas felső és középső területén észlelhető a bőrtünet.

Enyhébb esetekben csak néhány, a szőrtüsző nyílását eltömő szarucsap, tágult mirigy és piros gombostűfejnyi göbcse észlelhető, míg súlyosabb formában számos, vagy akár mogyorónyi nagyságú fájdalmas csomók is kialakulhatnak, melyek minden esetben maradandó hegekkel gyógyulnak.

Külső tényezők

A betegeség, a fokozott faggyúmirigy működésre való hajlam öröklődik, ugyanakkor fontos tudni, hogy különböző külső és táplálkozási és pszichés tényezők (vizsgahelyzet, szorongás) súlyosbítják a gyulladást.

Külső provokáló tényezők közül a halogénezett vegyi anyagok, kátrányok, olajok, zsíros, valamint szteroidot tartalmazó kenőcsök, különböző kozmetikumok, erélyes tisztító szerek valamint mechanikai ingerek is kiválthatják a tüneteket. Az ételek kapcsán a tej, sok cukor, fehér lisztet tartalmazó ételek, olajos magvak (dió, mogyoró, napraforgómag) kakaó, csokoládé, füstölt áruk, zsíros ételek, vegyszeres üdítők fogyasztása, tömény alkohol kiváltó hatását figyelték meg. Jód és bróm tartalmú gyógyszerek a gyulladást fellobbantják.

Gyógymódok

Az akne gyógyítása során figyelembe kell venni a betegség típusát, a provokáló tényezőket, a gyulladás súlyosságát, a hegképződésre való hajlamot. Legfontosabb cél a mielőbbi kedvező kozmetikai eredmény elérése, valamint a maradandó hegképződés kialakulásának megakadályozása.

A helyi kezelés enyhe formában önmagában is elegendő. A beteg területet naponta két alkalommal lehetőleg nem izgató, adalék anyagoktól mentes, savas pH-jú tisztítószerrel meg kell mosni. A szennyeződés és mirigyváladék eltávolítása után a szarucsap képződése elleni hámlasztó és fertőtlenítő kezeléssel akadályozzuk meg a gyulladt jelenségek kialakulását.

Súlyos, kiterjedt akne formában belsőleg szedett antibiotikum, nőknél antiandrogén hatású fogamzásgátló szer, isotretinoin készítmények alkalmazhatók rendszerese orvosi ellenőrzés mellett.

Minden esetben lényeges a rendezett életmód, ideális testsúly megtartása, elegendő alvás és pihenés biztosítása, megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás végzése, valamint a szorongás leküzdése. Fontos az olajos munkakör kerülése, illetve a munkaruházat gyakori mosása. A friss levegő és a mérsékelt fokú napfény is kedvezően hat a gyógyulásra.

Dr. Odler Anna
>