A csalánkiütés (urtikária) a bőrön roham-szerűen jelentkező, különböző nagyságú, viszkető érzést okozó rózsaszínű vagy fehér csalánfoltok, csalángöbök. Nagyon gyakori elváltozás. A bőr felső részében kialakult folyadékkiáramlás következtében jön létre értágulat és az érfalak fokozott áteresztőképessége miatt. A reakciót mediátor anyagok felszabadulása váltja ki.

Az elváltozás a kiváltott értágulat következtében általában rózsaszín. Ha a plazma ércsatornán kívüli mennyisége nagyobb mértékű, az a tágult erek összenyomása révén eltünteti a pírt és így a csalángöb fehér, porcelán jellegű lesz. Klinikailag megkülönböztetünk akut és krónikus urtikáriás megbetegedéseket.

Akut urtikária

Akut urtikáriban a csalánfoltok egy, vagy néhány alkalommal, erős viszketéssel jelentkeznek, néhány óra alatt elmúlnak. Leggyakoribb oka a gyógyszer, élelmiszer, növényi anyag, rovarcsípés, transzfúzió. Egyéb allergiás tünetek, szénanátha, könnyezés, súlyos esetben ízületi duzzanat, eszméletvesztés is kísérhetik a rohamokat.

Krónikus urtikária

Krónikus urtikáriaban a tünetek naponta, vagy ritkábban, de legalább 6 héten keresztül jelentkeznek. Többféle kórok válthatja ki a betegséget. Azonnali típusú allergiás érzékenység, emésztési és felszívódási zavar, különböző fertőzések állhatnak a háttérben. Az allergének lehetnek gyógyszerek, élelmiszerek, (tojás, tej, húsfélék, ételfestékek, konzerválószerek) baktériumok, gombák, bélférgek, paraziták.

Nem allergiás alapon, hanem fizikai hatásokra (hideg, meleg, napfény, nyomás, dörzsölés, fizikai aktivitás) is kialakulhat csalánkiütést.

A krónikus urtikária esetén fontos a kiváltó ok felkutatása, és kiiktatása. Fontos a mediátormentes, adalékanyagoktól (színező, ízfokozó, tartósítószer) mentes diéta tartása.

Dr. Odler Anna