Bőrünk a szerkezete és működése lévén védi szervezetünket a külső behatásokkal, így a fertőzésekkel szemben is. Ahhoz, hogy ezt a funkcióját be tudja tölteni a felszínének épnek, sértetlennek kell lennie. Viszketéssel járó bőrbetegségekben a vakarás okozta hámhorzsolás vagy a hám egyéb sérülése, az immunrendszer gyengülése, különböző anyagcserezavarok, cukorbetegség, a higiénés szabályok be nem tartása utat engedhet fertőző bőrbetegségek kialakulásának.

A leggyakoribb bőrfertőzések a következők:

Szőrtüszőgyulladás

A szőrtüsző gennykeltő baktériumok okozta felületes gyulladása, mely 2-3 mm átmérőjű, sárga gennyhólyagcsa, melynek közepét szőrszál fúrja át. Minél mélyebbre terjed a fertőzés annál nagyobb piros gyulladt szegély övezi a gennycsapot.

A kelés az egész szőrtüszőt, a „darázsfészek” pedig több, egymás mellett elhelyezkedő szőrtüsző fájdalmas, heggel gyógyuló fertőzése.

Ótvar

Az ótvar a bőr felszínes, nem a szőrtüszőkhöz kötött nagyon fertőző, főleg kisgyermekeken kialakuló fertőző bőrgyulladása. Méz-sárga, vagy zöldessárga pörk fedi, enyhén viszkethet, gyorsan terjedhet.

Kezelésében elsődleges szempont a pörkök eltávolítása fertőtlenítő O,1 %-os neomagnolos borogatással (1 tbl Neomagnol 1 liter vízben oldva), majd fertőtlenítő ecsetelő, vagy kenőcs használható. Elengedhetetlen a fertőző területtel érintkező ruhanemű, törölköző naponkénti cseréje, magas hőfokon történő fertőtlenítése.

Közönséges szemölcs

A közönséges szemölcs elsősorban a kéz és láb bőrét érinti, néhány mm átmérőjű, piszkosszürke színű, szurkált felszínű, elődomborodó göb képében jelentkezik. Vírusfertőzés okozza.

A nyomásnak kitett helyeken kúpszerűen a mélybe hatoló szaruszaporulat a járást megnehezítő fájdalmat okoz. A futószemölcs vagy kúszószemölcs a fiatal nők, kisgyermekek kézhátán, állán, homlokán sokszor csoportosan, vagy vonalszerűen megjelenő kicsiny, lapos göbcsék.

Hegyes függöly / kakastaréj

A hegyes függöly (kakastaréj) a nemi szerveken, és a végbél körüli régióban néhány mm átmérőjű halványabb vagy élénkvörös, lapos vagy kocsányos, karfiolszerű, puha tapintatú göbcsét képez. A fertőzés nemi úton terjed, szexuálisan aktív életkorú egyéneknél fordul elő. A vírusfertőzés méhnyak rákot okozhat. Megelőzésükre védőoltást vezettek be.

Gombás fertőzések

A leggyakoribb gombás fertőzés a lábujjak között alakul ki, népbetegségnek tekinthető. A lábujjak között a bőr felázott, berepedezett. A szubjektív tünetek nagyon változatosak, van, aki nem is veszi észre az elváltozását, és van, akinek nagyon viszket.

Fertőtlenítő ecsetelők alkalmazásával néhány nap alatt gyógyul. A gombás bőrbetegségek megelőzése érdekében fontos az összefekvő területek szárazon tartása, izolálása. A lábgombásodás megelőzése céljából gombaellenes hintőporok, ecsetelők rendszeresen használhatók. A recidívák megakadályozása céljából gondoskodni kell a ruházat, a harisnya és a lábbeli fertőtlenítéséről. A műanyag és gumitalpú cipők, valamint a műszálas harisnya és fehérnemű izzadásra hajlamos egyénen kerülendő.

Dr. Odler Anna
>