Az ekcéma napjaink leggyakoribb bőrbetegsége, nem fertőző bőrgyulladás, mely viszketéssel és nagyon változatos klinikai képpel jár. Akut folyamat esetén a váladék képződés, hólyagképződéssel járó gyulladásos jelenségek állnak előtérben, míg elhúzódó, kevésbé heveny esetben a száraz, hámló, megvastagodott bőrelváltozás látható.

Az ekcémát kiváltó anyagok különböző kémiai, biológiai anyagok, fizikai tényezők. A legerősebben irritáló anyagok, valamint fizikai károsító hatások minden egyénnél bőrgyulladást váltanak ki, míg más vegyületek, kisebb mértékű mechanikai ingerek csak hosszabb idő után indukálnak bőrgyulladást.

Az ekcéma oka lehet allergiás reakció is. Attól függően, hogy a tünetek létrejöttét elsősorban korai reakció, vagy késői típusú érzékenység a felelős, beszélhetünk atópiás ekcémáról, vagy allergiás kontakt érzékenység miatt kialakult ekcémáról.

Az ekcéma gyógyulásának alapja a kiváltó tényezők megismerése és annak kerülése. Mindenképpen kerülni kell a kiváltó allergént, irritáló anyagokat. El kell hagyni az illatanyagot, vagy tartósítószert tartalmazó kozmetikumokat, tisztítószereket, helyettük ápoló hatású mosdókrémet, vagy hipoallergén tusfürdőt kell a bőr tisztításához használni.

Atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma veleszületett hajlam alapján kialakult bőrgyulladás, gyakran társul szénanáthával, allergiás kötőhártya gyulladással, asztmával, csalánkiütéssel. Az európai lakosság 2 %-a érintett

A betegséget genetikai adottságok: száraz bőr, immunreguláció zavara, valamint külső környezeti tényezők: pszichés stressz, irritáció, műszálas ruha, poros piszkos munka, izzadás, extrém hideg, fülledt meleg, allergének váltják ki.

A betegségre legjellemzőbb tünet a bőrszárazság, a csökkent faggyúmirigy működés következménye. A legmarkánsabb szubjektív tünet a viszketés is részben a bőrszárazsággal, részben a verejtékezés okozta irritációval függ össze.

Kifejezett szezonalitással rendelkezik, ősszel és télen rosszabbodás, nyáron pedig javulás várható. A betegség bőrtünete az életkor előrehaladásával csökken. 40 éves korra az esetek döntő többségében tüneteket csak akkor okoz, ha allergiás érzékenység alakul ki.

Megelőzés

Az atopiás betegek kezelésében legfontosabb a prevenció:

Dr. Odler Anna