Az anyajegyek olyan maradandó elváltozások a bőrön vagy a nyálkahártyán, amelyek színe, vagy felszínük tagoltsága a környezetétől eltér. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet folyamán később is. A különböző, bőrünket felépítő sejtekből indulnak ki.

Pigmentált anyajegyek

Gyakoriságuk és jelentőségük szempontjából külön figyelmet érdemelnek a pigment sejtekből kiinduló anyajegyek. Az állandó dörzsölésnek, irritációnak kitett pigmentált anyajegyek rosszindulatú daganatokká alakulhatnak. Javasolt havonta történt önvizsgálattal ellenőrizni a meglévő pigmentált elváltozásokat, és ha valamelyik anyajegy nagysága, mérete, színe megváltozik, gyulladttá válik, esetleg váladékozni, vérezni, viszketni kezd, orvoshoz kell fordulni. Panasztól függetlenül 7 éves, 14 éves, 18 éves korban, ezt követően 3 évente javasolt az anyajegyek szűrővizsgálatát bőrgyógyász szakorvossal elvégeztetni.

Rosszindulatú bőrdaganatok

A rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása és gyakorisága évről évre emelkedik. Kialakulásukban a túlzásba vitt napozás, vagy védelem nélkül a napon végzett munka szerepe egyértelműen bizonyított. Különös veszélynek azok a világos bőrű, világos szemű, természetes szőke vagy vörös hajú egyének vannak kitéve, akik védelem nélkül több ízben napégést szenvedtek. A szervezet immunműködésének szerzett vagy veleszületett gyengült működése következtében is gyakrabban alakulnak ki.

A leggyakoribb rossz indulatú bőrdaganat a hám alapi sejtjeiből burjánzik. Gyöngyházfényű elődomborodó csomócska, vagy lilásvörös lassan terjedő folt képében keletkezik általában a napfénynek kitett bőrterületeken. Áttétet nagyon kivételes esetben képez, azonban eltávolítás nélkül roncsolja a környező szöveteket, növekszik, és előbb-utóbb vérezni kezd.

Áttétképző, általában daganatmegelőző bőrállapotokból (Szoláris bőrkárosodásokból) kialakuló tumor az ún. tüskés sejtek kóros osztódásának következménye.

A melanóma malignum kifejezett áttétképzési hajlammal rendelkező, változatos klinikai képet mutat. Általában festenyzett formában jelentkezik, színe a világosbarnától a fekete színig mindenféle árnyalatot mutat. Többnyire aszimmetrikus, szabálytalan szélű, több színű, kezdetben a szélek felé növekvő, majd a mélybe terjedő tumor. Szubjektív panaszt általában nem okoz, az esetek egy részében viszkethet. A bőrfelszínen újonnan keletkezik, de kialakulhat pigmentált anyajegy talaján is. A terápiája megfelelő biztonsági zónával történő eltávolítás, a szövettani eredmény, valamint az esetleges nyirokcsomó vagy szervi áttét határozza meg a további kezelést.

Bőrdaganatok megelőzése

A bőrdaganatok megelőzésének fontos része a napozás szabályainak betartása, a káros napfényártalom kerülése. Törekedjünk arra, hogy soha ne égjen le a bőrünk. Különösen vigyázzanak a fehér bőrű, kék szemű, természetes szőke vagy vörös hajú személyek, hiszen az ő esetükben már 10-15 perces napozás is káros lehet.

A legerősebb napsütéses órákban 11 és 15 óra között legjobb elkerülni a napozást, húzódjunk árnyékba, vegyünk fel könnyű ruhát, viseljünk széles karimájú kalapot, UV-szűrő szemüveget.

A szabadon lévő bőrterületeket pedig kenjük be a napsugárzás erősségének és a bőrünk érzékenységének megfelelő faktorszámú fényvédőkrémmel. A védőkrémeket a napsugárzás megkezdése előtt fél órával egyenletes vastagságban, kellő mennyiségben alkalmazzuk! Használatát úszás, fürdés után ismételjük meg! Gondoskodjunk gyermekeink fényvédelméről, 3 éves kor alatti gyermeket ne napoztassunk! Kerüljük a felesleges szoláriumhasználatot! A fényvédelmen kívül a megelőzés része a bőr rendszeres önellenőrzése és alkalmanként történő bőrgyógyászati szűrővizsgálata. A rossz indulatú bőrdaganatok áttét képződés előtti eltávolítása teljes mértékű gyógyulást eredményez.

Szűrővizsgálat

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat a bőr felszínére illeszthető dermatoszkóp segítségével történik, mely a szabad szemmel nem látható bőrfelszín finom részleteit felnagyítva elkülöníthetővé teszi a jó és rossz indulatú bőrdaganatokat. A vizsgálat fájdalmatlan, az anyajegyek számától függően néhány percet vesz igénybe.

Dr. Odler Anna
>